onsdag 25 augusti 2010

SNF glömde vindkraften

"Naturskyddsföreningen är en ideell och partipolitiskt obunden miljöorganisation. " ... likväl valde man att i denna granskning såväl som den förra bortse från det faktum att vindkraften byggts ut väsentligt under alliansens maktinnehav jämfört med de föregående år då de rödgröna satt vid makten. Vad gjorde MP då?

Det är synd att SNF tar så tydlig ställning som Rödgrön lobbyorganisation. Jag tror både SNF och miljön är förlorare i längden. Ett mer opolitiskt bundet SNF (som det var förr) skulle ge miljön en högre röst.

Se rapporten i sin helhet här och miljöministerns svar här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

GP, Miljö Aktuellt, SVT, SVD, Exp,
DN, SVD,

2 kommentarer:

Strategen sa...

Under den senaste 4-års perioden har det även tillkommit cirka 4 TWh el producerat av fossil naturgas (Malmö och Göteborg) att jämföra med ~1,5 TWh vindkraft

Michael Karnerfors sa...

@Anonym: SNF är inte pålitliga i sådana här frågor eftersom de har mycket att förlora på att erkänna fel i frågor som de är aktiva i.

Deras rykte, ekonomi och anseende hänger på de är opartiska och att de inte har fel.

Tyvärr är de partiska, och de har fel, vilket leder till att de avsiktligt vilseleder för att täcka för detat.

Kärnkraften är ett klockrent exempel på detta. Kraftformen är det i särklass renaste i har, tillsammans med vattenkraft, i ett livscykelperspektiv. 40% lägre koldioxidutsläpp per kWh levererad till hushållskund än vattenkraft... 70% lägre än vindkraft, 80% lägre än biobränslen och hela 95% lägre än svensk direktverkande solkraft.


Kärnkraften är också billig med tanke på att den överlever att få en påhittad extarskatt på sig som mjölkar industrin på ungefär 4200 miljoner per år i den så kallade "Effekskatten". Detta samtidigt som exempelvis vindkraftsprojekt inte ens får bankån om man inte stödköp i form av elcertifikat utlovas.

Hur skall en förening som SNF kunna förklara att man motsatt sig en så bra kraftkälla i över 30 år utan att folk kastar ägg på dem?

Svar: det kan de itne. Därför gör de sådana här saker där man försöker gå till hård attack så att inte de själva skall bli granskade.