tisdag 10 augusti 2010

Djurskyddet ej bätre med rödgröna.

Trist med fler djur som far illa. Också trist med politiker som snackar skit.

"Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge verkat för att pälsdjursuppfödning ska förbjudas."
... kunde man idag läsa i SVD ... jojo ... undrar varför industrin finns kvar då? De rödgröna hade ju 12 år på sig att förbjuda pälsdjursuppfödning. Varför hände inget?

Det som åsyftas är kanske
att det beslutades om skärpta regler för minkfarmarna på den socialdemokratiska kongressen 2001? Frågan
drevs av dåvarande jordbruksministern Margareta Winberg (s). Sedan hände i princip inget förrän 2006 då la man ett förslag som inte kom till beslut förrän Socialdemokraterna förlorat valet. Förslaget sågades av lagrådet, som ifrågasatte den vetenskapliga grunden och kritiserades även av EU kommissionen efter att Frankrike med stöd av EU-regler krävt svar på hur förslaget skulle påverka landets egen industri ... ger ju inte direkt intryck av att man med kraft "verkat för att pälsdjursuppfödning ska förbjudas" eller hur ???

När det gäller djurskyddet har mycket sagts om nedläggningen av det hårt kritiserade Djurskyddsmyndigheten och den negativa effekt det haft på djurskyddet. Jordbruksverket är nu den myndighet som samlar den övergripande statistiken för djurskyddet. Hur ser det ut då? Njaa vid en
första anblick ser det inget vidare ut. Antalet kontroller har nästan halverats mellan 2008 och 2009. (se veterinärmagasinet ang detta)

Men vad hände då 2008? Jo
länsstyrelserna (staten) tog över ansvaret för djurskyddskontrollerna och
länsstyrelserna fokuserat på att avsluta många gamla ärenden som följde med från kommunerna. Dessutom fanns det i vissa kommuner ingen fungerande djurskyddstillsyn och länsstyrelserna har därför behövt börja från grunden i dessa kommuner. Att slutprodukten av detta skulle bli sämre djurtillsyn låter väl knappast troligt? Jordbruksverkets statistik över tillsynens aktiviteter visar iallafall inte på någon nedgång.

Även om djurskyddsverksamheten inte försämras under Alliansregeringen betyder det naturligtvis inte att den är bra. Mycket återstår att göra men det är svårt att se att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ngn anledning att slå sig för bröstet när det gäller de insatser de gjort.

SVD1, SVD, SVD2,
SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, SVD9, SVD10, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Aftonbladet3, Aftonbladet4, Aftonbladet5, Expressen, Expressen2, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, SVT6, SVT7, SVT8, SVT9, GP, Sydsvenskan, AB6,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Samuel sa...

Men hallå! Miljöpartiet var inte direkt med sossarna under deras mandatperiod. Sossarna kanske inte är så mycket att hurra för när det gäller djurskyddslagar men miljöpartiet väger upp en hel del i denna allians. Eller har jag misstagit mig helt?

Samuel sa...

Efter att ha läst eran blogg så kan jag konstatera att den innehåller i princip bara kritik mot Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Hur kommer det sig?

Anonym sa...

Namnet på er blogg, "valfakta", är missvisande. Bloggen har en tydlig högerpolitisk inriktning. Synd att du som lärare i samhällsvetenskap i skolväsendet inte i demokratisk anda vågar stå för dina högeråsikter utan istället skriver under falska förespeglingar.

I frågan om djurskyddet väljer du att bortse från flera viktiga saker:

Djurskyddsmyndigheten initierade flera utredningar med ambition att mer konsekvent faktiskt tillämpa rådande lagstiftning. Djurindustrierna slog tillbaka med full kraft. Högerblocket valde att sätta djurindustriernas påtryckningar före tillämpning av djurskyddslagen och lade snabbt ner djurskyddsmyndigheten.

Pälsdjursfarmerna var på väg att förbjudas inför förra valet. Högerblocket valde dock återigen att stoppa det och gör så fortfarande.

Du väljer också att bortse från att Persson-regeringen inte var en koalitionsregering. Miljöpartiets inflytande var klart mindre då än det är i nuvarande laguppställning.

Adjunkten sa...

Om bloggen upplevs ha "en tydlig högerpolitiska inriktning beror kanske" beror kanske till viss del på läsarens åsikt?

Vi som skriver här röstade i förra valet på olika sidor om den nuvarande blockgränsen.

1998-2002 hade V ensamt möjlighet att fälla S
2002-2006 hade MP ensamt möjlighet att fälla S
... tillsammans dåvarande opposition

... så nog hade MP och V inflytande allt

Tycker du inte att det är lite märkligt att de Rödgröna nu går ut och säger "Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge verkat för att pälsdjursuppfödning ska förbjudas."

När det mellan 1998 och 2006 inte blev av?

Lite ansvar får väl MP och V ta för det? Inte bara skylla på S?

Dyngjohan sa...

Om du tror att MP skulle fälla S (dvs dåvarande regering) pga en så (relativt) liten fråga? Det skulle väl vara ansvarslöst om något? MP har alltid haft djurrätt och djurskydd som en viktig sten i deras politik, men i relation är det väl lite märkligt att resonera som du gör? V's inställning tror jag nog snarare är ganska populistisk medan vissa anhängar i persons S var hyffsat aktiva inom denna (och liknande frågor) men fick kalla handen... Sahlin kanske tillhör den sidan?