tisdag 23 februari 2010

Energipolitiken - Vindkraft för klimatet

I partiledar debatten fördes endel diskussion om energi politiken, mest fokuserades det på kärnkraft eller inte. Inte mycket sades om hur vi skall göra för att snabbt öka den miljövänliga elproduktionen. Speciellt mot bakgund av denna vinters ansträngda energisitustion känns det märkligt att det inte ägnats mer tid till den debatten. Med tanke på det höga elpriset i januari (vattenfalls rörliga pris i januari var 49% över januari genomsnittet för de senaste fem åren) borde det funnits ett allmänitresse av att höra dels vad de olika politiska alternativen tänker göra, men även vad de gjort. Jag tänkte börja med att diskutera vad som gjorts för att öka Sveriges elproduktion ... inte mycket om man går efter Svensk Energis siffror som visas i grafen nedan ...

Den totala elproduktionen i Sverige var i princip på samma nivå 2006 jämfört med 80-talets slut. Vlika möjligheter har vi då att öka vår miljövänliga el produktion? Ja, kärnkraft tar för lång tid att bygga, elda kol och olja är inte aktuellt och vattenkraften kan i närtid inte heller öka speciellt mycket. Återstår gör då vindkraft som idag är en hyfsat mogen teknologi som kan installeras rellativt snabbt jämfört tex kärnkraft.

Låt oss ta en titt på vad som hänt på vindkraftssidan under senare år.
Statistik hämtar vi från European Wind Energy Association och Svensk Vindenergi.

Som vi kan se av valfaktas sammanställning ovan har det faktiskt hänt endel på vindkraftsidan efter 2006. Frågan är vad de olika politiska altenativen har för ideer för att säkerställa att denna utveckling fortsätter. Den sittande regeringen kan ju peka på resultat av den förda politiken och har lagt fram förlag på att öka vindkraften ytterligare med 5000-6000 MW för de närmaste 10 åren för att minska vår påverkan på kilmatet. De rödgröna har ett dåligt facit från sin senaste mandatperiod.

Trots utbyggandsplaner kommer vindkraften fortfarande vara en väldigt liten det av den totala elproduktionen. Miljöpartiet och div miljöorganisationer påpekar ständigt vikten av att ersätta fosila bränslen och även kärnkraft. Det är dock svårt att hitta några konkreta förslag (från ngt parti) på hur detta skall gå till där man fullt ut diskuterar energitilgång och efterfrågan samt det faktum att hälften av vår energiförsörjning kommer från kärnkraft.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Samuel sa...

Varför kallar ni Göran persson-regeringen för rödgrön? Miljöpartiet hade inget större inflytande över regeringens politik vad jag vet i alla fall.

Bibliotekarien sa...

Jodå nog hade de inflytande. Efter valet 2002 kunde MP ensamt fälla S genom att rösta med övriga oppositionen. En fantastisk förhandlingsposition.

Men MP har tyvärr mer och mer utvecklats till ett Socialdemokratiskt stödparti med traditionella väster värderingar.

"Det som till slut fick mig att lämna partiet var att de blev socialdemokrater."
Anders Nordin, språkrör 1988–1990. (Har gått ur partiet.)