måndag 16 augusti 2010

Det blir ett kallare Sverige ...


... säger Mona i sitt sommartal.

Klyftorna har ökat under Alliansen var det återkommande temat. De rika har fått mer pengar p.g.a. Alliansens jobbskatteavdrag. I övrigt mycket kritik mot Alliansen och lite konkreta förslag om vad S själva tänker göra åt klyftorna. Känns som S bygger hela sin valrörelse på kritik mot Alliansen snarare än att berätta vad de vill göra för att minska inkomstskillnaderna
(se Lena Melin i AB och Lotta Gröning i expressen om detta). Hur har det då gått med inkomst fördelningen i Sverige?

Ett vedertaget mått på ojämlikhet när det gäller inkomst är den så kallade Gini koefficienten.
Ju lägre tal desto mer jämlik inkomstfördelning. (S har använt ökningen mellan 2006 och 2007 för att kritisera Alliansen). Nedan visar vi hur den utvecklats i Sverige för "disponibel inkomst" alltså inkomster efter skatt.


Som vi kan se ovan finns det två mått, med inkomster från kapital (blå) och utan inkomst från kapital (orange). Om man hävda att Sverige blivit ojämlikt använder man naturligtvis den blå kurvan (och tar helst inte med
2008). Som vi ser ökar även den orangea kurvan (där inkomster från kapital inte räknats med). Men tittar man på den grafen blir det svårare att hävda att Alliansens politik bidragit till en historisk ökning av ojämlikheten. Varför ökar då den blå kurvan så dramatiskt 2007? Jo sannolikt har det att göra med den stora börsuppgång vi såg 2007 som genererat stora vinster. Dessa blir sedan förluster 2008, därav nedgången.

Jobbskatteavdraget då? Har de inte haft ngn effekt på inkomst fördelningen? För att se det måste man kolla på den orangea kurvan eftersom Jobbskatteavdraget inte påverkar inkomster av kapital. Det är nog för tidigt att säga definitivt än om det påverkat eller ej men hittills kan man inte se annat än en marginell ökning av ojämlikheten i inkomstfördelningen.

En del av Socialdemokraternas kampanj vekar vara att hota med att om det inte blir en rödgrön majoritet så blir Sverige som ... dom andra länderna ... vilka som är skräck exemplet är oklart ..
. Sahlins tal:

"Vart hamnar vi annars? Vad är alternativet?
Ja, det blir som i många andra länder. Där den som har haft turen att födas i ett välbärgat hem kan tacka sin smala lycka. För annars talar sannolikheten för att man hindras och stannar i växten. Bunden av sin bakgrund, sitt arv, sitt kön ..."

OK
, så hur förhåller sig inkomstfördelningen i Sverige till andra länder? Här blir det svårare att hitta jämförbara data men OECD har iallafall försökt samla ihop lite data som vi har sammanställt i nedan graf:


Jaa, det kanske inte är så kallt i Sverige ändå?
Iallafall inte när det gäller inkomsterna. Sverige och Danmark har den jämlikaste inkomstfördelningen i världen (se även Gapminder ang detta).

Kanske finns det annat som vi har större problem med?

I övrigt kändes båda helgens talare (Reinfeldt + Sahlin) ganska trista. Saknas inte konkretion? Vill man inte veta hur? Inte bara få en massa löften, floskler och retoriska knep serverade?

EXP1, EXP2, EXP3, AB1, AB2, DN1, DN2, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4 SVD1, SVD2, SVD3,


Inga kommentarer: