söndag 14 mars 2010

Resonemanget fel

Rut debatten fortsätter. Få låginkomsttagare har gjort RUT avdrag har Agenda räknat ut. Endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster har man räknat ut. Visst, men är det rimligt att räkna ut en procentsats där antalet avdrag relateras till antalet låginkomsttagare och sedan jämföra med motsv procentsats för höginkomsttagare? Se tidigare inlägg ang detta.

De rödgröna har använt de siffror Agenda nu redogör för för att visa att avdraget är fördelingpolitiskt fel. Problemet är bara att hur fördelningspolitisk korrekt man än gör avdraget så kommer det, i en sådan jämförelse som Agenda gjort, alltid se ut som att höginkomstagare gynnas eftersom antalet låg och medelinkomsttagare i Sverige vida överstiger antalet höginkomstagare.


Om man vill få procentsatsen Agenda räknat fram för låg och medelinkomstatagare att bli högre än den för höginkomstagare är enda sättet att förbjuda höginkomstagare att använda avdragen. Men till vilken nytta? Inte ger det fler jobb iallafall.

1 kommentar:

Hemlige sa...

Men Agenda har i alla fall räknat korrekt, det gjorde ju inte ALMEGA som inte beräknande inkomsten för hela hushållet utan bara för den som gjorde avdraget. Som avdraget är utformat nu, så kan inte ens en låginkomsttagare utnyttja RUT-avdraget, man måste ha en månadsinkomst på över 24500 för att kunna utnyttja avdraget.