tisdag 9 mars 2010

Aftonbladet hittar på egna gränser för inkomstklasser

Debatten om RUT fortsätter. Aftonbladet verkar ha fått order av S att publicera artiklar som dels visar att det trots all tillgänglig statistik är bara höginkomsttagare som tjänar på RUT. Dessutom att det faktiskt är jättemånga politiker från Alliansen som också drar av.

Aftonbladet löser detta galant genom att hitta på egna definitioner av vad höginkomstagare är. Detta har de rödgröna gjort förr.

Hur brukar man då göra? Enligt SCB finns det inga entydiga definitioner men det finns några olika riktlinjer för var gränsen för höginkomsttagare går.

  • Alla inkomster som gör att man får betala skatt över högsta brytpunkten. Gränsen skulle då för 2008 hamna vid 507 000 kr/år (42 250 kr/mån) enl Skatteverket (väldigt nära det som Almega framfört)
  • Jämför med lönen för ett statsråd (minister). Höginkomstagare skulle då vara alla med en inkomst över 1 260 000 kr/år (105 000/mån)
  • Ett tredje sätt sätt att avgränsa höginkomsttagarna kan vara att säga att de är den procent i befolkningen som har högst sammanräknad förvärvsinkomst. Alternativt kan man utöka antalet höginkomsttagare till de 5% som har högst inkomst eller så utökar man antalet ytterligare till de 10% som har högst inkomst. Väljer man 10% (som ger lägst tänkbara gräns av dessa tre alt) skulle gränsen gå vid 451 000 kr/år (37 500/mån)
LO har även i rapporten 'Fördelningen av inkomster och förmögenheter' (sid 15) använt nedan definition:

"På samma sätt som det går att titta på andelen som har en låg inkomst brukar man kalla inkomster som överstiger dubbla medianinkomsten för samtliga för höga"

För 2008 var medianvärdet 252 873 vilket skulle innebära att med LO:s definition går gränsen för höginkomsttagare vid 505 746 kr/år eller 42 154 kr/mån.

Det är svårt att betrakta den definition som Aftonbladet använder (dvs att alla med inkomst över 30000 kr/mån skulle vara höginkomsttagare) på annat sätt än politiskt styrd propagnada.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har räknat på Almegas gränsvärden och gått in och tittat på SCB för att ta reda på hur många höginkomsttagare det fanns 2008. Det visar sig att 8,5 % av Höginkomsttagarna har nyttjat RUT avdraget.

1,2% av medelinkomsttagarna nyttjade rut och 0,6 % av låginkomsttagarna.

Ni får gärna dubbelkolla siffrorna. Skrev en post på Kent Perssons blog om detta.

Unknown sa...

Intressanta ämnen och siffror. Men varför kallar ni er oberoende? Vore inte allmänborgerlig bättre - det är väl inget att skämmas för?

Crona sa...

Eftersom vänstern oftast tycks gå på (skuld)känslor, övertygelser etc, det vill säga pathos så kan varje saklig och logisk kontring till detta i ren kontrast framstå som borgerlig. Men så behöver ju inte vara fallet. Å andra sidan är få, om någon, helt oberoende.