torsdag 4 mars 2010

De rödgröna verkar vara fel ute?

Nu kommer även flera artiklar styrker slutsatserna från den statistik som antyder att avdrag för hushållsnära tjänster används av flertalet låg och medelinkommsttagare, snarare än bara höginkomsttagare som vissa debattörer försöker hävda. Regeringen menar att man bör utöka satningarna de rödgröna vill avskaffa.

Visst finns det en poäng i att vi inte vet hur stora avdrag som görs. Det hade varit intressant att veta. Men om vi betraktar de högt uppsatta S politiker (alla höginkomsttagare) som använder avdraget kan man konstatera att vissa dragit väldigt lite och andra mycket. Med den stora övervikt av låg och medelinkomstagare som använder avdraget är det ändå sannolikt att även en jämförelse av storleken på de totala avdragen skulle visa att låg och medelinkomsttagare fått störst andel av de totala avdragen i kronor räknat. Om detta kan vi dock bara spekulera. Det relevanta är väl ändå att de som använder avdraget faktiskt kommer från alla samhällsklasser?

Nu försöker man ställa RUT avdraget mot alla möjliga förmåner. Aftonbladet har en artikel på temat 'välj mellan RUT och att förlösa dina barn på ett ordentligt sätt'.
En tveksam argumentation som saknar faktastöd. De rödgröna argumenterar även för att det är fel att 1,3 mdr läggs på en reform som denna när den bara skapar c:a 3 000 - 5 000 jobb (5 600 enl regeringen). Men samtidigt får man inte många jobb om dessa pengar satsas i offentlig sektor. Aktuellt har tex räknat ut att detta räcker till c:a 2500 jobb i förskolor. De rödgrönas omsvängning verkar märklig.

Inga kommentarer: