söndag 28 mars 2010

Hur skall vi klara välfärden?

Idag blev Geelys köp av Volvo klart. Därmed har den närmaste framtiden för både SAAB och Volvo säkrats. Tillverkningen blir kvar i Sverige ett par år till.

Längre fram kan det bli mer bekymmersamt. En synnerligen viktig framtidsfråga som inget av de politiska alternativen svarat på är vad vi skall göra i Sverige i framtiden. Hur skall vi finansiera vår välfärd?
Ett lands ekonomi kan inte klara sig med bara 'offentliga jobb'. Tillväxt i den privata jobb sektorn måste finansiera de offentliga jobben.
Små och medelstora företag framhålls ofta som lösningen. Ofta är de stora företagen i svensk bas- och tillverkningsindustri mycket viktiga kunder till de små och medelstora företagen. Det innebär såklart hög risk att med de stora företagen så försvinner även de små och medelstora.


Arbetslösheten väntas idag toppa på 9% innan det blir bättre, detta under den värsta lågkonjunktur någonsin.
(se diagram nedan). Frågan är hur mycket bättre det blir? Under den senaste högkonjunkturen lyckades in te den förra rödgröna regeringen få ner arbetslösheten under 6%. Vad är det som säger att något av de politiska partierna lyckas nästa mandatperiod?
Att öka konkurrenskraften för vår basindustri och tillverkningsindustri borde vara en viktig valfråga!

Inga kommentarer: